Earth Day Trivia

earth day coloring book

Earth Day Coloring Book – Buy it on Amazon.com

Test your knowledge of Earth Day with these fun trivia quesitons.

Earth Day Trivia and Fun facts about Earth Day, April 22nd!

Down To Earth by Deanna Mascle

1. When was the first Earth Day celebrated?
A. March 21, 1970
B. April 22, 1970
C. May 21, 1970
D. June 22, 1970

ANSWER:
A. March 21, 1970
QQ: First celebrated in the U.S. on this date, it has been celebrated each year thereafter at the United Nations, bringing attention to its original purpose: peace, justice and the care of Earth.

2. The world’s first national park was started in 1872 in which country?
A. Corbett National Park in India
B. Kruger National Park in South Africa
C. Ordesa National Park in Spain
D. Yellowstone National Park in U.S.

ANSWER:
D. Yellowstone National Park in U.S.
QQ: Yellowstone becomes the world’s first national park in 1872. Since then countries around the world have established more than 4000 national parks and preserves.

Earth Day Every Day mojo_throwpillow

3. Where was the first major international conference on environmental issues?
A. America
B. Britain
C. China
D. Sweden

ANSWER:
D. Sweden
QQ: The first major international conference on environmental issues was held in Stockholm, Sweden, in 1972 and was sponsored by the United Nations.

4. Where was the first wildlife refuge formed in 1903?
A. Mai Po Marsh Reserve in Hong Kong
B. Pelican Island National Wildlife Refuge in Florida, US
C. Elk Island National Park in Alberta, Canada
D. Virunga National Park in the Democratic Republic of the Congo

ANSWER:
B. Pelican Island National Wildlife Refuge in Florida, US
QQ: Founded in 1925 Virunga National Park is the oldest wildlife park in Africa and Elk Island National Park was founded in 1913.

5. Why did founder John McConnell choose March 21 as Earth Day?
A. March Vernal Equinox
B. His birthday
C. It was the only date free at the party house
D. March needed more holidays

ANSWER:
A. March Vernal Equinox
QQ: He though using the first day of Spring in the Northern Hemisphere to be a good date to celebrate the earth.

6. Who is the patron saint of ecologists?
A. Saint Francis
B. Saint Patrick
C. Saint Valentine
D. Saint Nick

ANSWER:
A. Saint Francis
QQ: In 1980, Pope John Paul II proclaimed him the patron saint of ecologists. In art, the emblems of St. Francis are the wolf, the lamb, the fish, birds, and the stigmata.

7. A desire for environmental change led to the creation of various political parties around the world whose emphasis was largely on environmental protection. What are these organizations known as collectively?
A. Blue parties
B. Granolas
C. Tree huggers
D. Green parties

ANSWER:
D. Green parties
QQ: Can you guess why?

8. Who made the first proclamation of Earth Day?
A. The City of San Francisco
B. The U.S. Congress
C. The Druids
D. The United Nations

ANSWER:
A. The City of San Francisco
QQ: The first Proclamation of Earth Day was by San Francisco, the City of Saint Francis, patron saint of ecology.

9. Twenty years after the Stockholm Conference, the United Nations held what is popularly known as the “Earth Summit” in what country?
A. Australia
B. Brazil
C. China
D. Denmark

ANSWER:
B. Brazil
QQ: The UN Conference on Environment and Development was held in Rio de Janeiro, Brazil, in 1992, and was the largest gathering of world leaders in history.

10. A highlight of the annual Earth Day ceremony at the United Nations is the ringing of the Peace Bell. The Peace Bell was a gift from what country?
A. France
B. Japan
C. Sweden
D. United States

ANSWER:
B. Japan
QQ: The Peace Bell was a gift from Japan. It was made from coins given by school children to further peace on our planet. On Earth Day the Peace Bell is rung at the moment of Spring.

11. Where was Greenpeace, an international environmental organization dedicated to preserving the earth’s natural resources and its diverse plant and animal life, founded?
A. Canada
B. Great Britain
C. Australia
D. Indonesia

ANSWER:
A. Canada
QQ: Greenpeace was founded in Vancouver, British Columbia, Canada, in 1971.

12. When is the real Earth Day?
A. March
B. April
C. June
D. All of the above

ANSWER:
D. All of the above
QQ: John McConnell maintains it is March Equinox while Sen. Gaylord Nelson says it is April 22. The UN marks the March date while many governments mark the April. There is also a World Environment Day, June 6. Whatever day, week, or month you choose, in all more than 500 million people in over 180 countries stage events and projects to address local environmental issues.

Enjoy more trivia from Deanna Mascle with her trivia ezines Fun Trivia Online and Trivia Tidbit Online.

Article Source: http://EzineArticles.com/?expert=Deanna_Mascle